Ciasto kakaowe z masą karmelową było hitem na naszym Wielkanocnym stole. Krem był tak pyszny, że szybko pojawiła się jego powtórka, ale w wersji szybkiej, w szklaneczkach. W odróżnieniu od ciasta, w deserach nie było potrzeby utrwalania masy żelatyną. Zrobiłam tylko zwykłą wersję, z pojedynczymi warstwami ale już sobie wyobrażam przeróżne wariacje na jego temat, może karmelowe tiramisu, lub połączenie z gorzką czekoladą? :)
Składniki (6 szt):
Krem karmelowy:
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 300 g masy kajmakowej (2 łyżki odłożyć do dekoracji)
Dodatkowo:
- pokruszone ciasteczka lub biszkopty (około 12 szt)
- biała czekolada (2-3 kostki)
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną kremówkę oraz mascarpone przełożyć do misy miksera. Zaczynając od małych obrotów miksera całość ubić na gęsty krem, dodać masę kajmakową i zmiksować.
W pucharkach lub szklaneczkach na dnie ułożyć pokruszone ciasteczka lub biszkopty, rozłożyć krem karmelowy. W mikrofali lub w garnuszku rozgrzać odłożoną wcześniej masę kajmakową, udekorować wierzch deserów i ozdobić tartą białą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!