Pyszne, niezawodne i ekspresowe ciasto jogurtowe z owocami, tym razem w wersji zdrowszej. Biały cukier zastąpiony trzcinowym oraz mąka pszenna zastąpiona pełnoziarnistą, pszenną razową. Będzie smakowało z każdymi owocami, u nas z czerwoną porzeczką, którą prosto z zamrażalnika można rozsypać na cieście przed pieczeniem. Korzystałam z przepisu Julianny, jednak całość mąki zastąpiłam razową i tym samym zwiększyłam troszkę ilość jogurtu. Polecam bardzo!
Składniki (28 cm x 24 cm):
- 180 ml gęstego jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
- 2 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 220 g mąki pełnoziarnistej (dałam pszenną razową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 250 g owoców (dałam czerwoną porzeczkę)
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
W jednej misce przygotować składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
W drugiej misce przygotować składniki mokre: umieścić jogurt, jaja i olej i wszystko wymieszać np. rózgą kuchenną lub widelcem. Suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać – widelcem lub łyżką.
Ciasto przełożyć do formy (u mnie 28 cm x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyższe w mniejszej formie piec dłużej, około 45-50 min. Po upieczeniu ciasto ostudzić i dowolnie udekorować – u nas oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!