Pełnoziarniste ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, niezawodne i ekspresowe ciasto jogurtowe z owocami, tym razem w wersji zdrowszej. Biały cukier zastąpiony trzcinowym oraz mąka pszenna zastąpiona pełnoziarnistą, pszenną razową. Będzie smakowało z każdymi owocami, u nas z czerwoną porzeczką, którą prosto z zamrażalnika można rozsypać na cieście przed pieczeniem. Korzystałam z przepisu Julianny, jednak całość mąki zastąpiłam razową i tym samym zwiększyłam troszkę ilość jogurtu. Polecam bardzo!

Składniki (28 cm x 24 cm):

  • 180 ml gęstego jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 220 g mąki pełnoziarnistej (dałam pszenną razową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 250 g owoców (dałam czerwoną porzeczkę)
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W jednej misce przygotować składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.

W drugiej misce przygotować składniki mokre: umieścić jogurt, jaja i olej i wszystko wymieszać np. rózgą kuchenną lub widelcem. Suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać – widelcem lub łyżką.

Ciasto przełożyć do formy (u mnie 28 cm x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyższe w mniejszej formie piec dłużej, około 45-50 min. Po upieczeniu ciasto ostudzić i dowolnie udekorować – u nas oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz