Na możliwość grillowania zawsze czekam z niecierpliwością. Choć mam patelnię grillową i funkcję grilla w piekarnika, to jednak ten zapach i niezastąpiony smak nadaje całego charakteru. Oprócz mięsiwa przygotowuję również inne smakołyki, które bardziej do mnie przemawiają aniżeli kiełbasa. Ser camembert – aromatyczna skórka, płynne i aksamitne wnętrze. Miałam dylemat jak podać – z żurawiną czy jednak na sałacie? Zwyciężyła sałata z awokado i delikatnym dressingiem. Z żurawiną będzie następnym razem :) Polecam Wam serdecznie!
Składniki:
- ser camembert
- odrobina oliwy
Sałata:
- garść ulubionej sałaty
- pomidor
- 1/2 ogórka zielonego
- 2 rzodkiewki
- szczypiorek
- 1/2 awokado
Dressing:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- sól, pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Sałata: warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze części, wszystkie warzywa pokroić na mniejsze części i przełożyć do miski, delikatnie wymieszać lub wyłożyć już na talerz.
Przygotować dressing: w soku z cytryny rozpuścić sól, odrobinę cukru, dodać pieprz, oliwę i wymieszać.
Ser camembert posmarować delikatnie oliwą i grillować na dobrze rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony aż w środku będzie płynny.
Na talerzu ułożyć sałatę, polać dressingiem i ułożyć grillowany ser camembert. Podawać od razu.
Smacznego!