Bardzo cenię swój czas i znam jego lepsze wykorzystanie niż siedzenie przy garnkach. Dlatego często przygotowuję potrawy, które nie wymagają od nas zbytnio poświęcenia. Jednym z nic jest kurczak pieczony razem z warzywami – u mnie ziemniaki i marchewki, ale można upiec z tym co się lubi :) Proporcji nie ma żadnych – zróbcie tyle ile zjecie, lub tyle aby zmieściło się na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Składniki:
- kurczak – tuszka/ćwiartki (miałam 3 ćwiartki)
- ziemniaki
- marchewka
- sól
- domowa przyprawa złocista do kurczaka lub zestaw ulubionych przypraw
- odrobina oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Oczyszczonego kurczaka posolić z każdej strony i oprószyć domową przyprawą złocistą do kurczaka lub innym, ulubionym zestawem przypraw. Mięso przełożyć do pojemnika z przykrywką i odłożyć do lodówki aby mięso przeszło przyprawami – najlepiej na noc.
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do miski, oprószyć solą, skropić olejem lub oliwą z oliwek, wymieszać.
Na blaszkę lub w naczyniu żaroodpornym ułożyć części kurczaka, wyłożyć warzywa obok i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, piec około 1,5 h aż mięso i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu warzywa przemieszać aby się równomiernie piekły.
Smacznego!
Witam. Mieszkam we Francji i robie ten przepis trzeci raz. Uwielbia go cala moja rodzina i jest szybki do przygotowania. Dziekuje i pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.