Kisiel ananasowy (z soku i ananasów z puszki)

Gdy korzystam z ananasów z puszki to pozostały sok zazwyczaj wypijamy. Tym razem jednak zrobiłam pyszny, domowy kisiel właśnie na soku z ananasów z puszki. Z czapą bitej śmietany stworzył się fantastyczny deser. Kuchnia resztkowa jest zaskakująco pyszna :)

Składniki:

  • sok po ananasach z puszki + woda do uzupełnienia (razem 1 szklanka)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 plastry ananasa (lub więcej)
Do podania:
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Sok z ananasa rozcieńczyć wodą wg swojego smaku, tak aby nie był za słodki ale ciągle intensywny, dodać do smaku sok z cytryny. Część soku umieścić w garnuszku, dodać pokrojonego ananasa i zagotować. W pozostałej części soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną.

Garnuszek na chwilę zdjąć z palnika, dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie aby nie było grudek. Postawić ponownie na palniku i pogotować chwilę aby kisiel stracił posmak surowej mąki. Przelać do pucharków, dowolnie udekorować i się delektować :)

* Jeśli ktoś lubi bardziej gęstą konsystencję można dać troszkę więcej mąki ziemniaczanej. W gotowych saszetkach jest 40 g proszku na 500 ml wody. Natomiast jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej to 3 g. Dostosujcie do swojego gustu.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.