Gdy korzystam z ananasów z puszki to pozostały sok zazwyczaj wypijamy. Tym razem jednak zrobiłam pyszny, domowy kisiel właśnie na soku z ananasów z puszki. Z czapą bitej śmietany stworzył się fantastyczny deser. Kuchnia resztkowa jest zaskakująco pyszna :)
Składniki:
- sok po ananasach z puszki + woda do uzupełnienia (razem 1 szklanka)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- odrobina soku z cytryny
- 2 plastry ananasa (lub więcej)
Do podania:
- bita śmietana
Przygotowanie:
Sok z ananasa rozcieńczyć wodą wg swojego smaku, tak aby nie był za słodki ale ciągle intensywny, dodać do smaku sok z cytryny. Część soku umieścić w garnuszku, dodać pokrojonego ananasa i zagotować. W pozostałej części soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
Garnuszek na chwilę zdjąć z palnika, dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie aby nie było grudek. Postawić ponownie na palniku i pogotować chwilę aby kisiel stracił posmak surowej mąki. Przelać do pucharków, dowolnie udekorować i się delektować :)
Garnuszek na chwilę zdjąć z palnika, dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie aby nie było grudek. Postawić ponownie na palniku i pogotować chwilę aby kisiel stracił posmak surowej mąki. Przelać do pucharków, dowolnie udekorować i się delektować :)
* Jeśli ktoś lubi bardziej gęstą konsystencję można dać troszkę więcej mąki ziemniaczanej. W gotowych saszetkach jest 40 g proszku na 500 ml wody. Natomiast jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej to 3 g. Dostosujcie do swojego gustu.
Smacznego!