Składniki (28 cm x 24 cm):
- 1 kg twarogu (zmielony trzykrotnie lub z wiaderka)
- 600 ml śmietany kremówki
- 0,5 szkl cukru pudru (lub więcej do smaku)
- 20 g żelatyny (7 łyżeczek) + 0,5 szklanki wody
- maliny (świeże lub mrożone)
- 2 galaretki malinowe
- herbatniki lub biszkopty
Przygotowanie:
Żelatynę zalać zimną wodą, zostawić do napęcznienia. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, zahartować żelatynę – do żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany i wymieszać, następnie ciągle miksując kremówkę dodać zahartowaną żelatynę i zmiksować całość.
W misie miksera umieścić twaróg, chwilkę zmiksować, dodać partiami ubitą kremówkę z żelatyną i wymieszać do połączenia. Ewentualnie dosłodzić do smaku, gdy lubicie bardziej słodkie. Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki lub biszkopty ułożone w blaszce. Na wierzch wyłożyć owoce lekko je wciskając (mrożonych nie rozmrażałam wcześniej). Blaszkę wstawić do lodówki aby masa stężała.
Przygotować galaretki zmniejszając ilość wody – na dwie galaretki użyłam 800 ml wody. Lekko tężejącą galaretkę wylać na masę serową i ponownie schować do lodówki aby galaretki stężały.