Pierogi z brokułem i serem

Jedliście kiedyś pierogi z brokułem? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić. Są przepyszne! Do pierogów wykorzystałam swoje ulubione ciasto pierogowe z jajkiem a pomysł na farsz znalazłam na blogu Uwaga Babcia Gotuje. Gotowe pierogi polałam masłem pietruszkowym, które dopełniło całość. Pierogi lepiłam z mamą, stąd taka fantastyczna falbanka – mam nakręcony filmik jak mama robi falbankę i będę ćwiczyć, na zdjęciu to pomocna dłoń mojej mamy, niezastąpiona :)

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
Farsz:
  • 450 g brokułu
  • 200 g białego sera
  • 100 g żółtego sera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • do smaku sól, pieprz
Masło pietruszkowe:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki. Zagotować wodę z solą i łyżeczką cukru, na wrzątek wrzucić brokuł i od momentu ponownego zagotowania wody gotować brokuła 5 minut. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia. 
Przygotować ciasto na pierogi. Przesiać część mąki do misy miksera lub na stolnicę, dodać sól, olej i wlać gorącą wodę – w ten sposób mąka się zaparzy, a dzięki temu ciasto będzie elastyczne. Delikatnie wymieszać na papkę. Gdy już troszkę ostygnie dodać resztę mąki i jajko, wyrobić na gładką kulę. Dobrze wyrobione ciasto po naciśnięciu jest elastyczne. Ciasto przykryć ręczniczkiem lnianym lub przykryć miską i zostawić aby odpoczęło na około 20-30 min. W czasie gdy ciasto będzie odpoczywać przygotować do końca farsz.

Brokuła przełożyć do miski, dodać twaróg i całość ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Na końcu dodać starty ser i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na swoją ulubioną grubość ciasta, wycinać koła, nakładać farsz i lepić. Gotowe pierogi odkładać na tacę wysypaną mąką lub ściereczkę. Pierogi gotować w szerokim rondlu, około 3 min od wypłynięcia. Podawać według uznania: z roztopionym masłem, z cebulką lub z masłem smakowym – u mnie z pietruszkowym.

Masło pietruszkowe: na patelni rozpuścić masło, gdy już będzie mocno gorące wrzucić natkę pietruszki, wymieszać i chwilkę razem podgrzać. Zdjąć szybko z palnika aby pietruszka zachowała swój zielony kolor.

Gotowe ulepione pierogi można mrozić: mrożę surowe, ułożone na tacce wkładam do zamrażalnika. Kiedy już będą twarde przekładam do jednego worka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.