Crumble z gruszką – gruszki pod kruszonką

Crumble – czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Uwielbiam każdy rodzaj owoców i każdą kruszonkę: razowekokosowe czy też owsiane. Wszystkie cieszą się niezmiernym powodzeniem. Tym razem gruszki o delikatnym smaku karmelu i wanilii ze zwykłą kruszonką. Pychotka :)

Składniki (4 porcje):

  • 4 duże gruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią
Crumble/kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej 
  • 110 g zimnego masła w kawałkach 
  • 6 łyżek cukru brązowego lub białego

Przygotowanie:

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować, gdy tylko nabierze bursztynowej barwy dorzucić owoce i masło. Podgrzewać do momentu aż masło się roztopi. Gruszki rozłożyć pomiędzy kokilki lub wyłożyć do dużej formy.

Przygotować kruszonkę: cukier wymieszać z mąką, dodać posiekane masło i wyrobić między palcami na kruszonkę lub ułatwić sobie życie i zrobić kruszonkę w malakserze – wszystkie składniki wrzucić do malaksera, po kilku ruchach nożem już będziemy mieć gotową kruszonkę. Kruszonką posypać gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, zapiekać około 30 min aż kruszonka będzie złota.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.