Składniki:
- 2 kg karkówki
- 0,5 szklanki wody (lub wina czerwonego)
- suszone śliwki (około 15 dag)
- 3 cebule
Marynata:
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 1 łyżka soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego (użyłam z czerwonego wina)
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
W moździerzu lub młynku zmielić jałowiec, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe i goździki. Wymieszać z solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, octem winnym i olejem. Przygotowaną marynatą polać mięso, dobrze wymieszać aby mięso się nią pokryło. Jeśli mięso będzie pieczone tradycyjnie w piekarniku, to schować mięso do lodówki na kilka godzin. Najlepiej 12 h.
Rozgrzać patelnię z grubym dnem i na dość mocnym ogniu obsmażyć plastry karkówki z obydwu stron. Krótko, tak aby tylko pory mięsa się zamknęły. Patelni jeszcze nie myć – będziemy wymywać cały smak po obsmażaniu karkówki.
Wolnowar:
Na dnie wolnowaru rozsmarować delikatnie troszkę oleju. Ułożyć troszkę pokrojonej cebuli. Wyłożyć plastry karkówki, na to ułożyć kolejną warstwę cebuli, rozłożyć część śliwek. Zrobić kolejne warstwy tak aby ostatnią stanowiła cebula. Ponownie rozgrzać patelnię po smażeniu karkówki, wlać wodę lub wino, zagotować i wlać do wolnowara. Nakryć pokrywę i gotować 1h w trybie HIGH, później 10 h w trybie LOW.
Piekarnik:
Dno naczynia posmarować olejem. Ułożyć warstwy karkówki, cebuli i śliwek warstwowo jak w przypadku wolnowara lub ułożyć plastry karkówki na zakładkę przesypując cebulą i układając śliwki. Ponownie rozgrzać patelnię po smażeniu karkówki, wlać wodę lub wino, zagotować i wlać do naczynia. Piec pod przykryciem 2 h w temperaturze 200oC, aż karkówka będzie miękka.