Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju/oliwy/masła
- 300 ml śmietanki słodkiej (użyłam 30%)
- 125 g sera (np. żółtego, mozzarella)
- sól i pieprz
- 1 brokuł
- ulubiony makaron
Przygotowanie:
Gdy tylko wstawimy wodę na makaron, wstawić wodę na ugotowanie brokuła z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek i gotować 5 min od ponownego zagotowania. Odcedzić. Wedle upodobania można różyczki zostawić w całości, rozgnieść widelcem lub część rozgnieść a część zostawić w całości.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno pokroić. W szerokim rondlu rozgrzać olej/oliwę/masło i podsmażyć cebulkę, pod koniec dodać czosnek i krótko podsmażyć. Wlać śmietankę, zagotować, dodać ser i podgrzać aż się rozpuści. Dodać brokuł. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wedle uznania ugotowany makaron przełożyć do rondla z sosem i razem wszystko podgrzać lub wykładać ugotowany makaron na talerz, polewać sosem i dekorować różyczkami brokuła.