Składniki:
- 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia (świeża lub suszona), szczypta cukru
- oliwa/olej do smażenia
- ulubiony makaron (porcja sosu starcza na 400-500 g)
- ser do posypania
- płatki chili
Przygotowanie:
Pomidory naciąć na czubku, sparzyć wrzątkiem (ja zagotowuję wodę w garnku, do wrzątku wkładam na chwilę pomidory i wyciągam łyżką cedzakową, można również polać wodą z czajnika). Zostawić na chwilkę aby troszkę ostygły. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę usuwając zdrewniałe końcówki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na szerokiej patelni (tak aby później zmieścił się sos z makaronem) rozgrzać odrobinę oliwy/oleju, przesmażyć cebulę, pod koniec smażenia dodać czosnek, krótko przesmażyć a następnie dołożyć pokrojone pomidory wraz z całym miąższem i sokiem. Poddusić wszystko razem aż pomidory trochę zmiękną. Według uznania sos można zblendować ale ja zostawiam soczyste kawałki pomidorów w całości. Na końcu przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią (świeżą dodajemy już na sam koniec przed podaniem) i szczyptą cukru. Dodać do sosu ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i podawać.
Na talerzu posypać makaron serem tartym i oprószyć płatkami chili (mam takie w młynku). Chili można pominąć ale niewielka ilość wspaniale współgra z sosem, także nie warto o nim zapominać.