Lekki deser z mango

Latem nie mamy zbytniej ochoty na pieczone ciasta, zdecydowanie wolimy desery w pucharkach, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Słoneczny owoc mango oraz jogurtowa pianka mango, lekko i smacznie :) Polecam serdecznie.

Składniki (3 szt):

  • 1 dojrzały duży owoc mango (odłożyć 150 g na mus)
  • 1 galaretka o smaku mango (lub egzotyczna)
Pianka jogurtowa z mango:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 150 g mango
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • odrobina wody + łyżeczka cukru
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Galaretkę o smaku mango przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia.

Owoc mango obrać i pokroić miąższ. Odłożyć 150 g – potrzebny będzie do pianki jogurtowej. Resztę miąższu rozłożyć do pucharków, zalać przygotowaną galaretką i odstawić do lodówki, do stężenia.

Odłożone wcześniej 150 g mango przełożyć do rondelka, wlać odrobinę wody i dodać łyżeczkę cukru, rozgotować na mus (trwa to kilka minut) i zblendować. Odstawić z palnika i do gorącego wsypać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia, pozostawić do ostygnięcia. Do ostudzonego musu dodać jogurt naturalny i zmiksować, w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Masę schować do lodówki aby trochę stężała, ma mieć konsystencję kremu aby można było wycisnąć ją rękawem cukierniczym. Piankę jogurtową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na stężałą galaretkę. Dowolnie udekorować – u mnie płatki kokosowe.

Smacznego!

Dodaj komentarz