Składniki (3 szt):
- 1 dojrzały duży owoc mango (odłożyć 150 g na mus)
- 1 galaretka o smaku mango (lub egzotyczna)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g mango
- 3 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody + łyżeczka cukru
- cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Owoc mango obrać i pokroić miąższ. Odłożyć 150 g – potrzebny będzie do pianki jogurtowej. Resztę miąższu rozłożyć do pucharków, zalać przygotowaną galaretką i odstawić do lodówki, do stężenia.
Odłożone wcześniej 150 g mango przełożyć do rondelka, wlać odrobinę wody i dodać łyżeczkę cukru, rozgotować na mus (trwa to kilka minut) i zblendować. Odstawić z palnika i do gorącego wsypać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia, pozostawić do ostygnięcia. Do ostudzonego musu dodać jogurt naturalny i zmiksować, w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Masę schować do lodówki aby trochę stężała, ma mieć konsystencję kremu aby można było wycisnąć ją rękawem cukierniczym. Piankę jogurtową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na stężałą galaretkę. Dowolnie udekorować – u mnie płatki kokosowe.