Pampuchy z jagodami (pyzy na parze z jagodami)

Pyszne i puchate pyzy na parze, nadziane jagodami. Zawsze w sezonie jagodowym kupuję sporą ilość jagód, myję, oczyszczam z ogonków i mrożę. Później w każdej chwili, nawet w środku zimy mogę wyczarować wspaniałe jagodowe cuda. Mrożę tuż po zakupie, ponieważ o wiele lepiej lepi mi się pierogi czy pyzy z mrożonych jagód, nie ma obawy, że je zduszę przy klejeniu. A mrożone jagody posypane na daniach rozmrażają się natychmiast. Przepis na pyzy pochodzi z książki „Kuchnia Polska regionalna, dział Wielkopolska” Szymanderskiej. Jeśli nie chcecie się bawić w nadziewanie pyz, można ten krok pominąć i gotowe pyzy po prostu podać z owocami lub sosem. Odejmując z przepisu cukier (dodać tylko do drożdży) otrzymacie podstawowe ciasto do podawania na wytrawnie, na przykład z gulaszem czy sosem pieczarkowym. Polecam serdecznie, bo my takie pyzy uwielbiamy :)

Składniki:

Ciasto na pyzy:
  • 400 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 2 jaja
  • 50 g stopionego masła
  • 250 ml mleka (3/4 szklanki + 1/4 szklanki)
  • 50 cukru
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • jagody (mogą być mrożone)
  • cukier brązowy
Do podania:
  • owocowe sosy
  • świeże owoce
  • słodka śmietanka
  • jogurt 
  • cukier

Przygotowanie:

Do misy miksera wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Mleko podgrzać, w 1/4 szklanki rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru. Do reszty ciepłego mleko dodać cukier, wymieszać aż się rozpuści i wlać do misy miksera z mąką. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlać stopione masło i wyrobić ciasto na gładką kulę odchodzącą od misy miksera lub ręki. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 h, do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, rozwałkować na stolnicy na grubość około 2 cm. Szklanką wycinać koła, każde koło rozciągnąć w dłoni, na środek nałożyć łyżkę jagód, posypać brązowym cukrem, skleić ciasto i uformować pyzę. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min.

W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności wody i wstawić na palnik. Na garnek położyć specjalny wkład do gotowania na parze lub garnek obwiązać gazą. Gdy woda zawrze ułożyć pyzy, przykryć pokrywą (mam taką pokrywę, która służy do przykrywania potraw w mikrofali) i gotować pyzy około 8-10 min w zależności od wielkości.

Gotowe pyzy podawać z dodatkami wg uznania: u mnie polane słodką śmietanką, posypane świeżymi jagodami i posypane brązowym cukrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *