Surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, ogórka i szczypiorku, w sosie jogurtowym

Szybka i prosta surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem ogórka, rzodkiewki i szczypiorku, polana lekkim sosem jogurtowym. Smacznie i ekspresowo :)

Składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 długi
  • 5-6 rzodkiewek
  • garść posiekanego szczypiorku
Sos jogurtowy:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę pekińską poszatkować. Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki, szczypiorek posiekać. Warzywa przełożyć do miski, wymieszać.

W miseczce wymieszać składniki sosu jogurtowego. Doprawić jeszcze do swojego smaku solą i pieprzem. Przed podaniem polać surówkę sosem i wymieszać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.