Szybka i prosta surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem ogórka, rzodkiewki i szczypiorku, polana lekkim sosem jogurtowym. Smacznie i ekspresowo :)
Składniki:
- 0,5 kapusty pekińskiej
- 3 ogórki gruntowe lub 1 długi
- 5-6 rzodkiewek
- garść posiekanego szczypiorku
Sos jogurtowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pekińską poszatkować. Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki, szczypiorek posiekać. Warzywa przełożyć do miski, wymieszać.
W miseczce wymieszać składniki sosu jogurtowego. Doprawić jeszcze do swojego smaku solą i pieprzem. Przed podaniem polać surówkę sosem i wymieszać.
Smacznego!