Krokiety na słodko – z twarożkiem i owocami (malinami z nutą cynamonu)

Krokiety inne niż zazwyczaj, tym razem na słodko. Z kremowym twarożkiem i malinami z nutą cynamonu, których to połączenie zawładnęło moimi kubkami smakowymi. Także nie pomijajcie w tym przepisie cynamonu, oj nie. Do krokietów wykorzystajcie przepis na swoje ulubione naleśniki, lub skorzystajcie z podanego poniżej. Szczerze polecam, paluszki lizać :)

Składniki:

Naleśniki:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki wody lub wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
Dodatkowo:
  • twarożek śmietankowy, kremowy (np. wiaderkowy, kanapkowy) – miałam 500 g
  • cukier/miód do smaku
  • świeże owoce (u mnie maliny)
Panierka:
  • 2 jajka
  • odrobina cukru
  • łyżka mleka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • bułka tarta
Do smażenia:
  • masło klarowane (lub olej, wg gustu)

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na naleśniki. Jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy. położyć na talerz.

Twarożek przełożyć do miski, dodać cukru/miodu do smaku i wymieszać. Na każdy naleśnik nakładać łyżkę twarożku, rozsmarować, na jednym z końców ułożyć maliny i zwinąć krokieta tak jak na zdj. 
Jajka rozkłócić widelcem z mlekiem, cukrem i cynamonem. Panierować krokiety najpierw w jajku, później w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Najlepiej na maśle klarowanym, ale pysznie też wyjdą na oleju. Odłożyć na ręcznik kuchenny aby odsączyć resztki tłuszczu. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *