Pyszne, wilgotne ciasto ucierane. Niezwykle szybko się je robi, a jeszcze szybciej konsumuje. To jedno z tych ciast, które możemy piec cały rok zmieniając tylko sezonowe owoce. U mnie z nektarynkami i cytrynowym lukrem, który przełamuje słodycz. Przepis znaleziony u Danusi, która to ciasto robiła ze śliwkami i kruszonką. Bardzo często skracam sobie drogę, więc u mnie bez kruszonki ale zapewniam, że też pysznie :)
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 4 jaja
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii bądź cukru waniliowego
- nektarynki, około 5-6 sztuk
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, dodawać po kolei jaja ciągle ucierając. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii bądź cukier waniliowy, dobrze zmiksować.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć nektarynki pocięte na ósemki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC i piec około 45-50 min, do tzw. suchego patyczka.
Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny, gdyby był za rzadki dodać cukru pudru, gdy za gęsty – soku z cytryny.
Ciasto jeszcze ciepłe polać lukrem, zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!