Ciasto ucierane z nektarynkami i cytrynowym lukrem

Pyszne, wilgotne ciasto ucierane. Niezwykle szybko się je robi, a jeszcze szybciej konsumuje. To jedno z tych ciast, które możemy piec cały rok zmieniając tylko sezonowe owoce. U mnie z nektarynkami i cytrynowym lukrem, który przełamuje słodycz. Przepis znaleziony u Danusi, która to ciasto robiła ze śliwkami i kruszonką. Bardzo często skracam sobie drogę, więc u mnie bez kruszonki ale zapewniam, że też pysznie :)

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 4 jaja
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii bądź cukru waniliowego
  • nektarynki, około 5-6 sztuk
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, dodawać po kolei jaja ciągle ucierając. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii bądź cukier waniliowy, dobrze zmiksować.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć nektarynki pocięte na ósemki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC i piec około 45-50 min, do tzw. suchego patyczka.

Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny, gdyby był za rzadki dodać cukru pudru, gdy za gęsty – soku z cytryny.

Ciasto jeszcze ciepłe polać lukrem, zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.