Chałka dyniowa z kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonową kruszonką

Nie ma się co oszukiwać – zapukała już jesień, a wraz z nią piękne jesienne kolory i aromaty. U mnie w kuchni również bardzo aromatycznie za sprawą przepysznej dyniowej chałki z kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonową kruszonką. Zapach podczas pieczenia nieziemski :) W tym przepisie wykorzystałam bazę na ciasto drożdżowe Doroty z Moje Wypieki. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru cynamonowego (lub cukier + 1 łyżeczka cynamonu)
  • 60 g stopionego masła
Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

W misie umieścić mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni, kandyzowaną skórkę a na końcu stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.

Wyrobione ciasto nakryć ściereczką lnianą i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h – do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto lekko zagnieść – odgazować. Podzielić na cztery części. Z każdej uformować wałek – cieńszy na końcach, grubszy w środku. Końce połączyć ze sobą i zapleść chałkę, końcówki podłożyć pod chałkę.

Chałkę przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem lub matą. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia. W międzyczasie zrobić kruszonkę – wszystkie składniki wymieszać widelcem do otrzymania kruszonki.

Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec około 45-50 min aż chałka się zarumieni i do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.