Ciasto na kremówce ze śliwkami i lukrem

Moje ulubione, proste, szybkie ciasto na kremówce. Niezawodne i zawsze się udaje. Tym razem w najzwyklejszej formie – ze śliwkami i lukrem. Takie ciacha lubimy najbardziej :)

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 2 jaja 
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36% 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Dodatkowo:

  • połówki śliwek (około 0,5 kg) 

Lukier cytrynowy:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.

Blaszkę (u mnie 25 cm x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć połówki śliwek, rozcięciem do góry.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec ciasto około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem cytrynowym – cukrem pudrem roztartym z sokiem cytrynowym
.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.