Składniki (25 szt):
- 200 g mąki
- 125 ml wrzącej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 łyżki oleju lub oliwy
- 300 g mięsa z pieczonej kaczki
- 1 łyżka oleju/oliwy/tłuszczu spod pieczenia kaczki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- sól, pieprz, majeranek
- 5-6 śliwek suszonych
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego (ewentualnie wody)
- cebula
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na pierogi: do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki wlać wrzącą wodę, dodać olej i wymieszać mąkę z wrzątkiem widelcem lub łyżką. Zostawić na chwilę aż mąka się zaparzy i ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam robotem kuchennym hakiem do ciast drożdżowych. Zagniecione ciasto nakryć ciepłą miską lub zostawić w misie miksera i przykryć ściereczką, zostawić na około 20-30 min aby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz.
Ciasto podzielić na części. Każdą cienko rozwałkować, wyciąć koła, nakładać farsz i sklejać pierogi.
Gotowe pierogi układać na tacki oprószone mąką, gotować we wrzątku około 3 min od wypłynięcia. Podawać wg upodobań, np. z przysmażoną cebulką.