Pierogi z pieczoną kaczką, cebulką, jabłkiem i śliwką

Pierogi z pieczoną kaczką zajmują czołowe miejsce wśród moich wszystkich sprawdzonych przepisów na pierogi. Kaczka, jabłko, cebulka i śliwka idealnie się skomponowały. Farsz zrobiłam z resztki pieczonej kaczki z jabłkami ale coś czuję iż następnym razem specjalnie upiekę nóżki kaczki, aby mieć do pierogów. Polecam serdecznie!

Składniki (25 szt):

Ciasto:
  • 200 g mąki 
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki oleju lub oliwy
Farsz:
  • 300 g mięsa z pieczonej kaczki
  • 1 łyżka oleju/oliwy/tłuszczu spod pieczenia kaczki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz, majeranek
  • 5-6 śliwek suszonych
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego (ewentualnie wody)
Do okraszenia:
  • cebula

    Przygotowanie:

    Przygotować ciasto na pierogi: do misy miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki wlać wrzącą wodę, dodać olej i wymieszać mąkę z wrzątkiem widelcem lub łyżką. Zostawić na chwilę aż mąka się zaparzy i ciasto troszkę ostygnie. Po tym czasie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam robotem kuchennym hakiem do ciast drożdżowych. Zagniecione ciasto nakryć ciepłą miską lub zostawić w misie miksera i przykryć ściereczką, zostawić na około 20-30 min aby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz.

    Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką. Śliwki suszone pociąć w paseczki, mięso pieczone z kaczki pokroić nożem. Na Patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i podsmażyć na złoto, dodać jabłka i chwilę razem podsmażyć. Następnie dodać pieczoną kaczkę i śliwki, po chwili podlać bulionem i podgrzewać całość aż nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

    Ciasto podzielić na części. Każdą cienko rozwałkować, wyciąć koła, nakładać farsz i sklejać pierogi.

    Gotowe pierogi układać na tacki oprószone mąką, gotować we wrzątku około 3 min od wypłynięcia. Podawać wg upodobań, np. z przysmażoną cebulką.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.