Sezon na dynie w pełni – warto się więc rozgrzać pyszną zupą dyniową, kremową i aksamitną. W tym wydaniu zrobioną na bazie mleka i z dodatkiem masła orzechowego. Uwielbiam zupę dyniową właśnie na słodko :)
Składniki:
- 500 g puree z dyni *
- 500 ml mleka
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki (można pominąć)
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- cukier do smaku
- gałka muszkatołowa
- cynamon
Przygotowanie:
Puree z dyni umieścić w garnuszku, dolać mleko (gęstość uregulować mlekiem – w razie potrzeby dolać więcej) i całość wstawić na palnik, zagotować. Dodać cukier do smaku, masło orzechowe, przyprawić do smaku gałką muszkatołową i cynamonem, całość jeszcze chwilkę zagrzać. Na końcu dodać odrobinę śmietany kremówki i wymieszać lub zblendować.
Zupę podawać wg upodobań – z makaronem, kluseczkami lub jako krem. Na zdjęciu kleks bitej śmietany z syfonu, oprószone cynamonem.
* zupę można przygotować od podstaw ze świeżej dyni – obraną dynię, pokrojoną na większą kostkę umieścić w garnuszku. Dolać tyle wody, aby tylko zakryła dynię, wstawić na palnik i gotować tak długo aż dynia będzie miękka i nadmiar wody odparuje, około 30 min.
Można też świeżą dynię zetrzeć na tarce i od razu gotować w mleku, gdy zmięknie zblendować lub zostawić, jeśli lubimy kawałki dyni w zupie.
Smacznego!