Ciepła kolacja, śniadanie, deser lub podwieczorek – kremowy ryż na mleku z musem jabłkowym. Prosto, szybko i pysznie o każdej porze dnia. Oczywiście można przygotować sam ryż na mleku i oprószyć cynamonem lub podać z każdymi ulubionymi owocami – to już kwestia tylko naszej fantazji. Serdecznie polecam :)
Składniki:
Ryż na mleku:
- 1 litr mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka masła
Mus jabłkowy:
- 1 kg jabłek
- cukier (około 2-3 łyżki)
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
W garnku zagotować mleko z cukrem i masłem, do gotującego się mleka wsypać ryż, skręcić palnik i gotować aż ryż wchłonie nadmiar mleka i będzie miękki. Gotowałam pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zajmuje to około 25-30 min. W razie potrzeby dosłodzić.
W międzyczasie przygotować mus: jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody, skropić sokiem z cytryny i gotować aż się rozpadną. Na końcu dosłodzić do smaku.
Ugotowany ryż przełożyć do pucharków, miseczek lub na talerz, wyłożyć mus i podawać.
Smacznego!