Smak do którego lubimy wracać – blok waniliowy a’la biała czekolada przygotowany na bazie mleka w proszku, z różnymi dodatkami – bakaliami, suszonymi owocami i herbatnikami. Zwarte i świetnie się kroi, a na tyle miękkie iż rozpływa się w ustach. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki. Warto się skusić od czasu do czasu :)
Składniki:
- 200 g mleka w proszku
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 75 g masła
- 125 ml wody
- 300 g dodatków (bakalii, herbatników, suszonych owoców – u mnie 200 g suszonej żurawiny i 100 g herbatników)
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić cukier, wodę, masło i cukier waniliowy. Całość wstawić na palnik i podgrzewać do momentu aż cukier i masło się rozpuszczą.
W drugiej misce wymieszać bakalie i dodatki z mlekiem w proszku. Zawartość zalać rozpuszczonym wcześniej masłem z cukrem i wodą, całość wymieszać. Gdyby było zbyt luźne to dosypać więcej mleka w proszku. Masę przełożyć do formy silikonowej lub keksówki wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki aby stężało.
Smacznego!