Blok waniliowy

Smak do którego lubimy wracać – blok waniliowy a’la biała czekolada przygotowany na bazie mleka w proszku, z różnymi dodatkami – bakaliami, suszonymi owocami i herbatnikami. Zwarte i świetnie się kroi, a na tyle miękkie iż rozpływa się w ustach. Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki. Warto się skusić od czasu do czasu :)

Składniki:

  • 200 g mleka w proszku 
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 75 g masła
  • 125 ml wody
  • 300 g dodatków (bakalii, herbatników, suszonych owoców – u mnie 200 g suszonej żurawiny i 100 g herbatników)

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić  cukier, wodę, masło i cukier waniliowy. Całość wstawić na palnik i podgrzewać do momentu aż cukier i masło się rozpuszczą.

W drugiej misce wymieszać bakalie i dodatki z mlekiem w proszku. Zawartość zalać rozpuszczonym wcześniej masłem z cukrem i wodą, całość wymieszać. Gdyby było zbyt luźne to dosypać więcej mleka w proszku. Masę przełożyć do formy silikonowej lub keksówki wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki aby stężało.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.