W mojej rodzinie od dawien dawna uwielbiany jest przepis na babkę z olejem i wodą. Któregoś dnia postanowiłam poeksperymentować i zamiast wody dodać sok z ananasów, a część mąki zastąpić wiórkami kokosowymi. Eksperyment był tak udany, że nie zdążyłam zrobić zdjęć, a ciasto ze smakiem zostało szybko zjedzone – puszyste, miękkie i wilgotne nawet kolejnego dnia. Ciasto koniecznie musiałam powtórzyć – akurat został nam sok z puszki ananasów i kilka plasterków owoców, które pokroiłam na mniejsze cząstki i ułożyłam na cieście. Ale wspaniale by smakowało z całymi plastrami ananasów ułożonych na cieście, następnym razem takie zrobię :)
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka soku z ananasów
- 1 szklanka oleju
- plastry ananasów
Lukier:
- 2 łyżki soku ananasowego (lub wody)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Jaja wbić do misy, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i zmiksować. Na końcu ciągle ubijając dodawać na przemian olej i sok z ananasa.
Masę przelać do formy (u mnie forma 25 cm x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą/kaszą manną. Na wierzch wyłożyć plastry lub kawałki ananasa. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C i piec około 45-50 min do tzw. suchego patyczka.
Jeszcze ciepłe polukrować – sok z ananasa rozetrzeć z cukrem pudrem, posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!