Ciasto na soku ananasowym, z ananasem i wiórkami kokosowymi

W mojej rodzinie od dawien dawna uwielbiany jest przepis na babkę z olejem i wodą. Któregoś dnia postanowiłam poeksperymentować i zamiast wody dodać sok z ananasów, a część mąki zastąpić wiórkami kokosowymi. Eksperyment był tak udany, że nie zdążyłam zrobić zdjęć, a ciasto ze smakiem zostało szybko zjedzone – puszyste, miękkie i wilgotne nawet kolejnego dnia. Ciasto koniecznie musiałam powtórzyć – akurat został nam sok z puszki ananasów i kilka plasterków owoców, które pokroiłam na mniejsze cząstki i ułożyłam na cieście. Ale wspaniale by smakowało z całymi plastrami ananasów ułożonych na cieście, następnym razem takie zrobię :)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka soku z ananasów
  • 1 szklanka oleju
  • plastry ananasów 
Lukier:
  • 2 łyżki soku ananasowego (lub wody)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Jaja wbić do misy, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i zmiksować. Na końcu ciągle ubijając dodawać na przemian olej i sok z ananasa.

Masę przelać do formy (u mnie forma 25 cm x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą/kaszą manną. Na wierzch wyłożyć plastry lub kawałki ananasa. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C i piec około 45-50 min do tzw. suchego patyczka.

Jeszcze ciepłe polukrować – sok z ananasa rozetrzeć z cukrem pudrem, posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.