Witajcie w Nowym Roku! Podobno mówi się, że jaki Nowy Rok to taki cały rok. Wychodzi na to, że u mnie będzie bardzo pysznie i słodko, ponieważ na stole Sylwestrowym a później Noworocznym gościło szybkie ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami. Kremowe i pyszne :) Idealne z każdymi owocami i każdym smakiem galaretki. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Krem z białą czekoladą:
- 250 g mascarpone
- 350 ml kremówki
- 100 g białej czekolady
Galaretka:
- puszka brzoskwiń (800 g) lub 500 g świeżych
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 500 ml wody
Dodatkowo:
- biszkopty
- wiórki białej czekolady
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować 500 ml wody (można również użyć syropu z puszki brzoskwiń i uzupełnić wodą do 500 ml), wsypać galaretki i wymieszać aby dobrze się rozpuściły. Włożyć pokrojone brzoskwinie i odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.
W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i mascarpone, ubić na gęsty krem. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Do kremu dodać rozpuszczoną białą czekoladę i dobrze zmiksować.
Blaszkę (u mnie 24 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać biszkopty i wyłożyć 3/4 kremu z białą czekoladą. Na krem wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami – powinna być już mocno stężała, ale wciąż możliwa do wymieszania. Blaszkę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Na końcu wyłożyć na wierzch resztę kremu i posypać wiórkami tartej białej czekolady.
Smacznego!