Któż nie zna najprostszej surówki świata – tartej marchewki z jabłkiem. Banał, powiecie. Ale i takich prostych i podstawowych przepisów nie może u mnie zabraknąć. Jest to chyba najczęściej przyrządzana przez nas surówka, ulubiona mojej córci. Marchew, jabłko, odrobina soku z cytryny i to wszystko. Zawsze wybieram do tej surówki słodkie jabłka, tak aby już nie dosładzać dodatkowo surówki – lecz jeśli istnieje taka potrzeba, nie boję się cukru i również używam odrobiny. Suróweczka palce lizać!
Składniki:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 słodkie jabłko
- odrobina soku z cytryny
- ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (zazwyczaj skórki nie obieram). Marchew wymieszać z jabłkiem, skropić sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić odrobiną cukru.
Smacznego!