Kluski kładzione z kiełbasą i cebulką

Proste i szybkie danie. Kluski kładzione, które kiedyś dodawałam w wersji podstawowej dziś w towarzystwie kiełbaski i cebulki. Zamiast kiełbasy można użyć przesmażonego boczku. Idealnie się sprawdzą na szybki obiad lub kolację. Wyśmienicie smakują z surówką z kiszonej kapusty, ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Kluski kładzione:
  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • łyżka stopionego masła
  • około 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
Dodatkowo:
  • 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej
  • 2-3 małe cebulki
  • olej/masło do smażenia
  • sól
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki – wg gustu. Na patelni rozgrzać olej/masło, dodać pokrojoną cebulę, posolić i przesmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną kiełbasę i razem wszystko przesmażyć. 
Przygotować kluski: jajka dokładnie rozkłócić z wodą, stopniowo dodawać przesianą mąkę starannie mieszając. Wlać stopione masło i dodać szczyptę soli. Łyżką lub mikserem wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Im dłużej wyrabiane, tym pulchniejsze kluski będą.

W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Metalową łyżeczkę zanurzać we wrzątku a następnie nabierać małe kluseczki i wkładać je do wrzątku. Gotować 2 minuty pod uchyloną przykrywką. Jednorazowo wkładać do wrzątku tyle klusek, aby zakryły powierzchnię wody i swobodnie pływały. Ugotowane kluski przelać na sito, odsączyć z nadmiaru wody a następnie dodać na patelnię z cebulką i kiełbasą, wymieszać i chwilkę razem przesmażyć.

Kluski wyłożyć na talerz i posypać np. posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.