Marchew z jabłkiem i prażonym słonecznikiem

Klasyczna surówka z marchewki i jabłka urozmaicona o aromatyczny olej sezamowy i prażone, chrupiące ziarna słonecznika, które dodajemy tuż przed podaniem. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 słodkie jabłko
  • odrobina soku z cytryny
  • ewentualnie cukier do smaku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię i na suchą wsypać ziarna słonecznika, uprażyć ziarna uważając aby nie przypalić.

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (zazwyczaj skórki nie obieram). Marchew wymieszać z jabłkiem, skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt naturalny, olej sezamowy i wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić odrobiną cukru. Tuż przed podaniem dodać uprażone ziarna słonecznika i wymieszać. Podawać od razu, póki ziarna są chrupiące.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.