Klasyczna surówka z marchewki i jabłka urozmaicona o aromatyczny olej sezamowy i prażone, chrupiące ziarna słonecznika, które dodajemy tuż przed podaniem. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 słodkie jabłko
- odrobina soku z cytryny
- ewentualnie cukier do smaku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- kilka kropli oleju sezamowego
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię i na suchą wsypać ziarna słonecznika, uprażyć ziarna uważając aby nie przypalić.
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (zazwyczaj skórki nie obieram). Marchew wymieszać z jabłkiem, skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt naturalny, olej sezamowy i wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić odrobiną cukru. Tuż przed podaniem dodać uprażone ziarna słonecznika i wymieszać. Podawać od razu, póki ziarna są chrupiące.
Smacznego!