Przepyszna pomidorówka podana w niecodzienny sposób. Bazowałam na tym przepisie, lecz w niewyjaśnionych okolicznościach okazało się, że szpinak „wyszedł” w związku z tym powstała zupka bez szpinaku, z delikatną kremówką zamiast kwaśnej śmietany i serkiem mozzarella. Zupa wyszła aromatyczna dzięki wstępnemu podsmażeniu przypraw z cebulą i niezwykle sycąca. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki słodkiej mielonej
- 5 ząbków czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki cukru
- 250 g tortellini (np. z serem)
- kulka mozzarelli (125 g)
- 100 ml kremówki
- świeża bazylia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oregano i paprykę słodką. Całość przesmażyć, dodać czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć. Dodać pomidory w kostce oraz przecier pomidorowy, po chwili wlać bulion i zagotować. Zblendować, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Do gotującej się zupy wsypać tortellini, gotować na mniejszej mocy palnika tyle czasu ile podaje przepis na opakowaniu (u mnie 14 min) lub 10 min w przypadku tortellini przygotowanym samodzielnie. Po tym czasie dodać poszarpaną mozzarellę oraz kremówkę, zagotować aż ser się rozpuści. Podawać z posiekaną świeżą bazylią.
Smacznego!