Zupa pomidorowa z tortellini

Przepyszna pomidorówka podana w niecodzienny sposób. Bazowałam na tym przepisie, lecz w niewyjaśnionych okolicznościach okazało się, że szpinak „wyszedł” w związku z tym powstała zupka bez szpinaku, z delikatną kremówką zamiast kwaśnej śmietany i serkiem mozzarella. Zupa wyszła aromatyczna dzięki wstępnemu podsmażeniu przypraw z cebulą i niezwykle sycąca. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 2 łyżki masła 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki słodkiej mielonej 
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów 
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • 1 l bulionu drobiowego 
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 250 g tortellini (np. z serem)
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • 100 ml kremówki
  • świeża bazylia 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oregano i paprykę słodką. Całość przesmażyć, dodać czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć. Dodać pomidory w kostce oraz przecier pomidorowy, po chwili wlać bulion i zagotować. Zblendować, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Do gotującej się zupy wsypać tortellini, gotować na mniejszej mocy palnika tyle czasu ile podaje przepis na opakowaniu (u mnie 14 min) lub 10 min w przypadku tortellini przygotowanym samodzielnie. Po tym czasie dodać poszarpaną mozzarellę oraz kremówkę, zagotować aż ser się rozpuści. Podawać z posiekaną świeżą bazylią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *