Z przepisu na ciasteczka owsiane z bananem tak jak przepis z którego korzystałam powstały również koszyczki owsiane, które wypełniłam kremem z awokado. Zdrowe i pyszne :)
Składniki:
Koszyczki:
- 1 szkl płatków owsianych
- 1 banan
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła orzechowego
Krem:
- 1 awocado
- 2 banany
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- miód do smaku
Do dekoracji:
- świeże owoce
- listki mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na koszyczki umieścić w malakserze i zmiksować na klejąca masę. Gdyby była za rzadka, dosypać płatków i ponownie zmiksować. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wylepić ciastem foremki na babeczki lub muffinki. Piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC. Studzić na kratce, po ostudzeniu koszyczki wypełnić kremem z awokado i udekorować świeżymi owocami.
Krem: wszystkie składniki zmiksować razem na gładką masę, do smaku dosłodzić miodem.
Smacznego!