Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kiełbasy w lasce, podwędzanej
- 3-4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 cebule
- sól i pieprz
- makaron łazanki (500 g)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W szerokim rondlu podsmażyć pokrojoną kiełbasę, dodać kapustę kiszoną, listki laurowe wraz z zielem angielskim, podlać wodą i gotować aż kapusta zmięknie – około 30 min w rondlu lub 10 min w szybkowarze.
W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulkę oraz ugotować makaron – gotować makaron z dodatkiem 2 łyżek oleju, po ugotowaniu przecedzić i przelać zimną wodą.
Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej przysmażoną cebulę i całość razem pogotować aż odparuje nadmiar wody. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (najpierw spróbować, kiszona kapusta jest już sama w sobie słona). Na końcu dodać ugotowany makaron, wymieszać, pogotować wszystko razem około 10 min aż smaki się przegryzą i podawać.