Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą

Łazanki z kapustą i kiełbasą to bardzo proste, smaczne i sycące danie. Z użyciem szybkowara ugotowanie całości zajęło niecałe 20 min ale drogą tradycyjną też nie zajmuje dużo czasu. Dodatkowo oprócz zwykłej podwędzanej kiełbasy można dodać wędzony boczek – danie stanie się wtedy niezwykle aromatyczne. Porcja jest solidna i starcza nam na dwa dni, a drugiego dnia kiedy wszystkie smaki zdążą się już przegryźć, potrawa jest jeszcze lepsza. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kiełbasy w lasce, podwędzanej
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 cebule
  • sól i pieprz
  • makaron łazanki (500 g)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę z grubsza poszatkować.

W szerokim rondlu podsmażyć pokrojoną kiełbasę, dodać kapustę kiszoną, listki laurowe wraz z zielem angielskim, podlać wodą i gotować aż kapusta zmięknie – około 30 min w rondlu lub 10 min w szybkowarze.

W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulkę oraz ugotować makaron – gotować makaron z dodatkiem 2 łyżek oleju, po ugotowaniu przecedzić i przelać zimną wodą.

Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej przysmażoną cebulę i całość razem pogotować aż odparuje nadmiar wody. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (najpierw spróbować, kiszona kapusta jest już sama w sobie słona). Na końcu dodać ugotowany makaron, wymieszać, pogotować wszystko razem około 10 min aż smaki się przegryzą i podawać.

Smacznego!

Dodaj komentarz