Pyszne, puszyste i mięciutki bułeczki. Bardzo uniwersalne – zarówno do wędlin czy serów jak i do podania na słodko. Pozostały miękkie nawet kolejnego dnia. Ciasto jest jak chlebowe, z samej wody więc zamiast formować bułeczek można uformować bochen chleba. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżka soli
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę pszenną razową i sól, wlać drożdże i wyrobić tak, aby ciasto było miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto odgazować wyrabiając krótko. Z ciasta odrywać porcje około 90 g (10 szt), formować bułeczki. Bułeczki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, w odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 40 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220oC, blachę z bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 min, większe około 15 min, do zezłocenia. Bułeczki wystudzić.
Smacznego!