Toffik

Przepyszna wariacja na temat krówki – tym razem na biszkopcie o delikatnym posmaku toffee przełożonym przełamującym słodycz dżemem z czarnej porzeczki, masą śmietanową i kajmakiem na wierzchu. Słodko acz pysznie!

Składniki:

Biszkopt o smaku karmelowym:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g proszku budyniowego o smaku karmelowym lub toffee
  • 2 łyżeczki kako
Masa śmietanowa:
  • 600 ml kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru (do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • puszka masy kajmakowej
  • do posypania posypka cukrowa lub biała tarta czekolada

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek, białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać partiami cukier ciągle miksując, do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, zmiksować. Mąkę, proszek budyniowy i kakao przesiać i stopniowo dodawać do puszystej masy jajecznej, nie miksować już mikserem tylko delikatnie wymieszać szpatułką, łopatką lub rózgą.

Blachę (u mnie o wymiarach 29 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Blaszką z ciastem delikatnie raz czy dwa stuknąć o blat lub stół – w ten sposób ciasto troszkę odgazujemy i równomiernie wyrośnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec około 25-30 min do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwa placki.

Przygotować masę śmietanową – żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować – dodać kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać. Taką żelatynę wlać powoli do pozostałej ubitej śmietany ciągle miksując. Na końcu dodać cukier puder do smaku i ponownie zmiksować.

Spód ostudzonego biszkopt posmarować dżemem, następnie wyłożyć masę śmietanową, położyć drugą część biszkoptu. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać posypką lub tartą czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia masy śmietanowej.

Smacznego!

Dodaj komentarz