Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g mąki pszennej
- 40 g proszku budyniowego o smaku karmelowym lub toffee
- 2 łyżeczki kako
- 600 ml kremówki
- 1/3 szklanki cukru pudru (do smaku)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- puszka masy kajmakowej
- do posypania posypka cukrowa lub biała tarta czekolada
Przygotowanie:
Blachę (u mnie o wymiarach 29 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Blaszką z ciastem delikatnie raz czy dwa stuknąć o blat lub stół – w ten sposób ciasto troszkę odgazujemy i równomiernie wyrośnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec około 25-30 min do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwa placki.
Przygotować masę śmietanową – żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować – dodać kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać. Taką żelatynę wlać powoli do pozostałej ubitej śmietany ciągle miksując. Na końcu dodać cukier puder do smaku i ponownie zmiksować.
Spód ostudzonego biszkopt posmarować dżemem, następnie wyłożyć masę śmietanową, położyć drugą część biszkoptu. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać posypką lub tartą czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia masy śmietanowej.