Surówka z czerwonej kapusty a’la Coleslaw

Jedna z moich ulubionych surówek – prosta i szybka. Podobno jej historia sięga aż starożytnych Rzymian. Ja ją robię w wersji podstawowej z drobno poszatkowaną kapustą – taka mi najbardziej smakuje, aczkolwiek różne źródła podają wielorakie sposoby jej przygotowania, zależne od gustów. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 1/4 główki małej czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • troszkę cukru

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować wg upodobań. Ja najpierw szatkuję na tarczy, później w malakserze tnę ostrzem na drobno. Wsypać do miski, posolić aby kapusta zmiękła. Jeśli posolona kapusta puści sok, odlać. Zetrzeć marchewkę oraz cebulę (ja wolę startą, ale można też pokroić w drobną kostkę), dodać do kapusty, przemieszać. Dodać majonez oraz przyprawy do smaku. Najlepiej smakuje schłodzona.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.