Pyszny bezowy deser z karmelizowanym rabarbarem przełamującym słodycz bezy i kremówki. Szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej znika. Karmelizowany rabarbar można przygotować dzień wcześniej, bezy mieć w zapasie i tylko w odpowiednim momencie ułożyć warstwy w pucharkach. Serdecznie polecam :)
Składniki:
Karmelizowany rabarbar (3 szt):
- 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam)
- 100 g cukru z wanilią
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki wody
Dodatkowo:
- 200 ml kremówki
- bezy (około 6 sztuk na deser)
Przygotowanie:
Przygotować karmelizowany rabarbar: na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar i imbir. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić, w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Bezy pokruszyć.
Na dno pucharków wyłożyć trochę ubitej kremówki, wyłożyć warstwę karmelizowanego rabarbaru, posypać pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć kremówkę, karmelizowany rabarbar, odrobinę kremówki i udekorować wierzch pokruszonymi bezami.
Smacznego!