Pierogi ruskie uwielbiamy, naleśniki jeszcze bardziej więc w taki sposób powstały krokiety ruskie – naleśniki nadziane farszem ziemniaczanym z twarogiem jak w ruskich pierogach. Podałam tylko z cebulką przysmażoną na złoto, pomijając panierkę jak to w zwykłych krokietach bywa. Danie pyszne, sycące i o ile mniej pracy niż przy lepieniu pierogów. Polecam serdecznie :)
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1,5 szklanki wody lub wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 – 300 g twarogu
- 3 duże cebule (+ 2 cebule później do podania)
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki. Jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, olej, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy.Odłożyć do ostygnięcia.
Przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i na odrobinie oleju podsmażyć na złoty kolor. Za jednym razem smażę więcej cebuli i później część daję do farszu, a część zostawiam do podania. Do świeżo ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać twaróg i wszystko dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Można też przecisnąć całość przez praskę. Do farszu dodać podsmażoną cebulę, wymieszać i dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Każdy naleśnik położyć na talerz, rozsmarować część farszu i zwinąć formując krokiety. Krokiety ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem, obłożyć podsmażoną cebulką i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika. Zapiekać około 15-20 min aż będą ciepłe.
Smacznego!