Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- truskawki (wg uznania, u mnie 500 g)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Żelatynę zalać w szklance zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić.
Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Zahartować śmietanę – do rozpuszczonej żelatyny dodać dwie łyżki ubitej kremówki, wymieszać. W ten sposób zmniejszamy ryzyku grudek żelatyny w kremie. Następnie żelatynę dodać do ubitej śmietany, zmiksować. Tak samo postąpić z rozpuszczoną czekoladą – dodać najpierw dwie łyżki ubitej kremówki do czekolady i wymieszać, a następnie całość zmiksować z resztą kremówki. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, wyciskać porcje musu na zastygnięte galaretki i dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.