Niezwykle prosta ale smaczna sałata z wędzonym domowym kurczakiem i cząstkami pomarańczy. Polana dressingiem miodowo-musztardowym z dodatkiem soku z pomarańczy. Lekka i orzeźwiająca, idealna na ciepłe dni kiedy nie mamy ochoty stać przy gorących kuchenkach. Idealnym dodatkiem do tej sałaty byłaby czerwona cebula. Gdybym ją miała akurat w lodówce to bym dodała i Wam też ten dodatek polecam :)
Składniki:
- garść sałaty (użyłam lodowej)
- mięso z wędzonego udka kurczaka
- 1 pomarańcza
Dressing:
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy (użyłam miodowej)
- sól, pieprz
- sok z pomarańczy (pozostała po filetowaniu)
Przygotowanie:
Przygotować pomarańczę: obrać pozbywając się też białej skórki, następie wyfiletować cząstki – ostrym nożem wycinać cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy błonkami. Z reszty pomarańczy wycisnąć sok – przyda się do dressingu.
Dressing – do wyciśniętego soku z pomarańczy dodać miód i musztardę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać do połączenia.
Umytą sałatę położyć na talerzu, na wierzch ułożyć pokrojone mięso z wędzonego kurczaka oraz cząstki pomarańczy, całość polać dressingiem. Dodatkowo posypałam odrobiną szczypioru.
Smacznego!