Są u Was jeszcze truskawki? U nas powoli się już kończą, więc czas powoli żegnać sezon truskawkowy. Na talerzu szybkie i kremowe ciasto z truskawkami i galaretką. Z niezawodnym kremem z mascarpone i kremówką. Idealnym do wszelkich owoców i różnych ciast. Atutem jest to, że nie trzeba piec, robi się go szybko i przyjemnie używając herbatników. Oczywiście jeszcze smaczniejszy byłby z domowym biszkoptem ale jak czasu brakuje to i taka wersja smakuje równie wyśmienicie.
Składniki:
Masa kremowa:
- 350 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Po ubiciu masy kremowej, żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem, dodać cukier puder, sok z cytryny i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) i ponownie zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć połowę masy kremowej, rozłożyć ponownie warstwę herbatników i wyłożyć na wierzch pozostałą ostatnią część masy kremowej. Blachę wstawić na chwilę do lodówki aby masa stężała. W tym czasie przygotować truskawki – umyć, odszypułkować i pokroić. Galaretki rozpuścić zgodnie z przepisem na pakowaniu, ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Na cieście rozłożyć umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki (połówki, grube plastry lub w nawet w całości) i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki aby herbatniki zmiękły, najlepiej na całą noc.
Smacznego!