Kremowe ciasto z truskawkami i galaretką

Są u Was jeszcze truskawki? U nas powoli się już kończą, więc czas powoli żegnać sezon truskawkowy. Na talerzu szybkie i kremowe ciasto z truskawkami i galaretką. Z niezawodnym kremem z mascarpone i kremówką. Idealnym do wszelkich owoców i różnych ciast. Atutem jest to, że nie trzeba piec, robi się go szybko i przyjemnie używając herbatników. Oczywiście jeszcze smaczniejszy byłby z domowym biszkoptem ale jak czasu brakuje to i taka wersja smakuje równie wyśmienicie.

Składniki:

    Masa kremowa:

    • 350 ml kremówki
    • 250 g mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
    • sok wyciśnięty z połowy cytryny
    • 1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:

    • 1 duże opakowanie herbatników
    • 500 g truskawek
    • 2 opakowania galaretki truskawkowej

    Przygotowanie:

    Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Po ubiciu masy kremowej, żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem, dodać cukier puder, sok z cytryny i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) i ponownie zmiksować.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć połowę masy kremowej, rozłożyć ponownie warstwę herbatników i wyłożyć na wierzch pozostałą ostatnią część masy kremowej. Blachę wstawić na chwilę do lodówki aby masa stężała. W tym czasie przygotować truskawki – umyć, odszypułkować i pokroić. Galaretki rozpuścić zgodnie z przepisem na pakowaniu, ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

    Na cieście rozłożyć umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki (połówki, grube plastry lub w nawet w całości) i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki aby herbatniki zmiękły, najlepiej na całą noc.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz