Uwielbiam tradycyjne konfitury długo smażone, lecz równie wielką miłością darzę dżemy o konsystencji galaretki. Tym razem czerwona porzeczka w formie dżemu z dodatkiem cukru żelującego. Nam pesteczki nie przeszkadzają, powiedziałabym nawet więcej – nie wyobrażam sobie dżemu bez nich. Zawsze można najpierw porzeczki przetrzeć przez sito a następnie robić dżem bez pestek – kwestia gustu. Polecam również mocno tradycyjną konfiturę z czerwonej porzeczki.
Składniki:
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 1 opakowanie cukru żelującego (u mnie 1:1)
Przygotowanie:
Obrane i umyte porzeczki przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować dżem. Zasypać cukrem żelującym, dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie całość doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 4 minuty od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie – dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.
Wyparzanie słoików i nakrętek:
Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 105oC i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam w garnku z wrzącą wodą.
Smacznego!