Domowe wafelki do lodów

Kilka lat temu zakupiłam waflownicę, używam jej do dnia dzisiejszego wypiekając domowe wafle do lodów, rurki waflowe z bitą śmietaną, małe wafelki do przekładania kajmakiem i miseczki do lodów. Przepisy próbowałam różne, lecz to ten jest numerem jeden. Wafelki wychodzą pachnące masełkiem, kruchutkie, mogłabym jeść je same bez lodów. Za każdym razem możemy otrzymać inny smak, dodając różne aromaty lub przyprawy – ekstrakty, cynamon, imbir lub kardamon. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam!

Składniki na około 14 szt:

  • 2 białka (z dużych jajek)
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% (z mlekiem też się udadzą)
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 70 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Białka umieścić w naczyniu, dodać kremówkę i wymieszać mikserem lub rózgą. Dodać cukier, sól i ekstrakt z wanilii, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło, ponownie wymieszać. Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać na gładką masę bez grudek. Ciasto ma gęstą konsystencję.

Rozgrzać waflownicę. Wafle piec według instrukcji producenta – ja nakładam łyżkę ciasta na środek waflownicy, zamykam i piekę około 1,5 minuty. Upieczone wafle powinny być zarumienione – mocno brązowe będą się od razu kruszyły a blade nie będą trzymały kształtu.

Gorący płaski wafel przekładam szybko na deskę i zwijam w rożek za pomocą specjalnego plastikowego rożka dołączonego do wyposażenie waflownicy. Trzeba zwijać od razu po upieczeniu, ponieważ szybko twardnieją. Odkładać delikatnie na bok.

Wafle można przechowywać w szczelnym pojemniku około 7 dni, jak zwykle nie dane mi to sprawdzić. Najlepsze są w dzień pieczenia.

Miseczki – gorący wafel nakładam na szklankę odwróconą do góry dnem i dłońmi zaciskam brzegi wafla wokół szklanki.

Podobno takie wafle można upiec w piekarniku, na macie rozsmarować cienko ciasto jak naleśniki i piec około 6-8 min w temperaturze 180oC. Po upieczeniu gorące zwijać w rożki. Jednak tego sposobu nie testowałam.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.