Pasta z bobu, z czosnkiem i natką pietruszki

Pasta z bobu – smarowidło do chleba dla osób, które bób lubią. Moja wersja iście czosnkowa z dodatkiem natki zielonej pietruszki, za radą dziewczyn z Candy PandasDodając więcej jogurtu czy oliwy otrzymamy pyszny dip np do chipsów z tortilli. I tak jak Julianna u siebie pisała: najlepsza kanapka z pastą z bobu i jajkiem gotowanym. Polecam :)

Składniki:

  • pół szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 2 łyżki oliwy (użyłam czosnkowej)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • natka zielonej pietruszki (malutka garstka)

opcjonalnie: chilli, płatki chilli

Przygotowanie:

Bób umieścić w malakserze, dodać oliwę, jogurt, czosnek (dałam już przeciśnięty przez praskę) oraz natkę pietruszki. Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy lub jogurtu, tak aby otrzymać konsystencję wg własnego gustu. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pastę przechowywać w lodówce, podobno maksymalnie 2 dni.

Smacznego!

Zdjęcia czytelników:

Andrzej S.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.