Zrobiłam na próbę kiszoną tartą cukinię z czosnkiem i koperkiem z przeznaczeniem na zupę. Na zupę taką jak ogórkowa z kiszonych ogórków lecz zamiast ogórków będzie kiszona cukinia. Próba się udała, cukinia wyszła bardzo dobra, delikatniejsza niż kiszone ogórki ale bardzo w smaku je przypomina. Przepis zaczerpnęłam z grupy kulinarnej od Justynki, która niesamowicie tą cukinią mnie zaintrygowała.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 czubata łyżka soli
- 3-4 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
Przygotowanie:
Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do dużego szklanego słoja lub naczynia – kisiłam w naczyniu szklanym żaroodpornym. Startą cukinię posypać solą, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Wymieszać, przykryć pokrywą i zostawić do ukiszenia na 4 dni. Codziennie można przemieszać. Gdy skończy się fermentacja, a cukinia będzie ukiszona przełożyć cukinię do umytych,wyparzonych lub wypieczonych słoików, zakręcić nakrętki i odstawić w chłodne miejsce, tak jak kisi się ogórki. Można też cukinię zapasteryzować, około 10 min od zagotowania tylko tyle aby się słoiki zamknęły.
Smacznego!