Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 500 g cukru
Przygotowanie:
Garnek postawić na palniku i całość zagotować bardzo delikatnie aby nie uszkodzić wiśni. Podgotować około 3 minut aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia, np do wieczora.
Wiśnie przelać delikatnie na sicie. Zlany syrop zagotować i pogotować około 5 min, następnie gorącym syropem zalać wiśnie i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Wiśnie odcedzać i zalewać gorącym syropem jeszcze 4 razy (dwa dni: rano i wieczorem).
Po ostatnim zalaniu i wystudzeniu wiśnie ostatni raz przecedzić na sicie i w zależności co chcemy otrzymać:
Wiśnie w syropie: przecedzone wiśnie nałożyć do wypieczonych wcześniej słoików. Powstały syrop zagotować i gorącym zalać wiśnie w słoikach. Zakręcić nakrętki i zapasteryzować.
Konfitura: syrop z odcedzonych wiśni odparować mocno aż do uzyskania gęstej konsystencji, włożyć do niego wiśnie i całość krótko zagotować. Przełożyć do wypieczonych słoiczków, zakręcić nakrętki i zapasteryzować.
Wiśnie kandyzowane: odcedzone wiśnie ułożyć na blachach z wyposażenia piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia lub teflonową matą. Suszyć w piekarniku w temperaturze 60-70oC przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 2 godzin lub dłużej, aż wiśnie nie będą się kleić. Można również suszyć w suszarce do grzybów/owoców. Jeśli chcemy bardziej wysuszone, np jak rodzynki – nalezy suszyć dłużej. Wysuszone wiśnie przełożyć do słoiczków. Jeśli mają zostać na dłużej lepiej je zapasteryzować, tak jak kandyzowaną skórkę pomarańczową. Niektóre osoby mrożą w woreczkach.
Pozostały syrop również zapasteryzować lub pozostawić do bieżącego zużycia.