Wiśnie kandyzowane

Przepyszne, słodziutkie wiśnie kandyzowane na które czekałam aż całe pięć dni. Ale warto było, oj warto. Szczególnie widząc jak ukradkiem moja córcia podbierała wiśnie podczas ostatniego etapu suszenia. Moje wiśnie są bordowe, ponieważ takie owoce rodzą moje drzewa. Czymże są wiśnie kandyzowane? Wiśniami, które przez kilka dni zalewane są gorącym cukrowym syropem, bądź też w nim smażone. Z tego przepisu można otrzymać trzy przetwory: wiśnie w syropie, konfiturę i ostatnim etapem są wiśnie kandyzowane. Jest i oczywiście syrop, który nam pozostaje. Pomimo tego, iż długo się na nie czeka, nie są trudne. Każdego dnia to zaledwie 10 min pracy przy zagotowaniu syropu i zalaniu nim wiśni. Dlatego bardzo polecam – do ciast, keksów, muesli i do podjadania jak rodzynki. Podam przepis z 1 kg wiśni, lecz warto od razu zrobić z większej ilości – ta sama praca, ten sam czas tylko efektu końcowego znacznie więcej, ja robiłam z 4 kg owoców. Korzystałam z przepisu na stronie Apetyt Smaku dodając tylko na końcu etap podsuszenia w piekarniku. Polecam!

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 500 g cukru

Przygotowanie:

Wiśnie powinny być całe, duże i jędrne z jak najmniejszymi otworami po drylowaniu. Pracę najlepiej sobie rozplanować tak aby czynności wykonywać rano i wieczorem.
Wiśnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok. Najlepiej na noc, w okresie letnim lepiej schować do lodówki aby owoce nie sfermentowały.

Garnek postawić na palniku i całość zagotować bardzo delikatnie aby nie uszkodzić wiśni. Podgotować około 3 minut aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia, np do wieczora.

Wiśnie przelać delikatnie na sicie. Zlany syrop zagotować i pogotować około 5 min, następnie gorącym syropem zalać wiśnie i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Wiśnie odcedzać i zalewać gorącym syropem jeszcze 4 razy (dwa dni: rano i wieczorem).

Po ostatnim zalaniu i wystudzeniu wiśnie ostatni raz przecedzić na sicie i w zależności co chcemy otrzymać:

Wiśnie w syropie: przecedzone wiśnie nałożyć do wypieczonych wcześniej słoików. Powstały syrop zagotować i gorącym zalać wiśnie w słoikach. Zakręcić nakrętki i zapasteryzować.

Konfitura: syrop z odcedzonych wiśni odparować mocno aż do uzyskania gęstej konsystencji, włożyć do niego wiśnie i całość krótko zagotować. Przełożyć do wypieczonych słoiczków, zakręcić nakrętki i zapasteryzować.

Wiśnie kandyzowane: odcedzone wiśnie ułożyć na blachach z wyposażenia piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia lub teflonową matą. Suszyć w piekarniku w temperaturze 60-70oC przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 2 godzin lub dłużej, aż wiśnie nie będą się kleić. Można również suszyć w suszarce do grzybów/owoców. Jeśli chcemy bardziej wysuszone, np jak rodzynki – nalezy suszyć dłużej. Wysuszone wiśnie przełożyć do słoiczków. Jeśli mają zostać na dłużej lepiej je zapasteryzować, tak jak kandyzowaną skórkę pomarańczową. Niektóre osoby mrożą w woreczkach.

Pozostały syrop również zapasteryzować lub pozostawić do bieżącego zużycia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.