Bardzo lubimy wszelkie konfitury i ich słodycz nam nie przeszkadza. Jednak cenimy również przetwory niskosłodzone o mniejszej zawartości cukru, do których wykorzystuję pektynę – naturalny środek zagęszczający. Dżemy z pektyną robi się bardzo szybko, a to jest kolejnym plusem. Można robić je z całych owoców, pulp owocowych czy owoców częściowo zblendowanych. W tym dżemie wykorzystałam pulpę śliwkową – czyli owoce przetarte przez durszlak. Moja śliwa daje pyszne i słodkie owoce lecz nie odchodzą od pestek, dlatego owoce podduszam dosłownie 5 minut i przecieram. Szybko, wygodnie i jak smacznie :)
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 150 g cukru
- 18 g pektyny + 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Dżem z drylowanych śliwek:
Śliwki umyć, wydrylować pestki i umieścić w garnku. Zasypać cukrem i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie całość podgrzać aż cukier się rozpuści ale jeszcze nie będzie się gotowało. Spróbować czy całość odpowiada nam smakowo – w razie potrzeby dosypać cukru do smaku. Gdy słodycz dżemu nam odpowiada wsypać pektynę wymieszaną z cukrem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Skręcić moc palnika i pogotować jeszcze 4 minuty. Po tym czasie dżem przelać do wyparzonych lub wypieczonych słoiczków, zakręcić nakrętki i odstawić do góry dnem. Dżemów z pektyną nie ma potrzeby pasteryzować.
Dżem z pulpy:
Moja śliwa rodzi piękne, słodkie i aromatyczne owoce lecz nie odchodzą one od pestek. Dlatego ułatwiam sobie zadanie – śliwki myję i umieszczam w garnku, podlewam odrobiną wody i zagotowuję, gotuję pod przykryciem 5 minut. W tym czasie śliwki rozpadają się, przelewam całość na durszlak – pulpa zostaje przetarta do garnka pod durszlakiem a na durszlaku zostają same pestki. Odważam 1 kg pulpy śliwkowej i dalej postępuję jak wyżej w przygotowaniu. Całość tak sama pyszna a ile mniej roboty.
Smacznego!