Ryba w czosnkowym cieście naleśnikowym z chili

Pyszna delikatna ryba w aromatycznym cieście z dodatkiem czosnku i chili. Użyłam akurat świeże filety z dorsza atlantyckiego i przepis był na opakowaniu, skorzystałam z pomysłu i wyszło świetnie :) Pomimo czosnku i chili smak dorsza wyraźny, aromatyczne jest tylko ciasto otulające smażone filety. Polecam serdecznie!

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych (miałam dorsza atlantyckiego)
  • sól, pieprz cytrynowy, 1/2 cytryny
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 ml wody (najlepiej gazowanej)
  • 1 jajko
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Całe płaty lub pokrojone kawałki ryby oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 min do lodówki.

Z mąki, wody, jajka przygotować ciasto jak na naleśniki – wystarczy wymieszać rózgą kuchenną lub widelcem. Dodać do ciasta posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty czosnek i sól. Wymieszać i odstawić na 30 min.

Rozgrzać patelnię i olej, rybę maczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu aż ciasto będzie rumiane. Po usmażeniu położyć rybę na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu i podawać.

Podałam ze skromna sałatą z pomidorem i dymką. Doprawioną solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i szczyptą cukru.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.