Dżem wiśniowy z wanilią (z pektyną)

Wiśnia i wanilia to ulubione połączenie mojej córci w domowych przetworach. Oprócz tradycyjnych konfitur długo smażonych z wanilią zrobiłam również dżem, ponieważ bardzo lubimy galaretowatą konsystencję. W tym roku moja spiżarnia pęka w szwach :)

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 250 g cukru
  • 18 g pektyny + 1 łyżka cukru
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Wiśnie umyć, wydrylować z pestek i umieścić w garnku. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasionka wanilii i dodać do garnka z wiśniami (ziarenka i laskę). Zasypać cukrem i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie całość podgrzać aż cukier się rozpuści ale jeszcze nie będzie się gotowało. Spróbować czy całość odpowiada nam smakowo – w razie potrzeby dosypać cukru do smaku. Gdy słodycz dżemu nam odpowiada wsypać pektynę wymieszaną z cukrem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Skręcić moc palnika i pogotować jeszcze 4 minuty. Wyciągnąć laskę wanilii a dżem przelać do wyparzonych lub wypieczonych słoiczków, zakręcić nakrętki i odstawić do góry dnem. Dżemów z pektyną nie ma potrzeby pasteryzować.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.