Surimi są to tak zwane paluszki krabowe, które w rzeczywistości mięsa kraba w sobie nie mają. Tak jak w mojej kuchni stronię od takich produktów, z paluszkami surimi bardzo się lubimy. Szybko wyrzucam opakowanie ze składem tychże paluszków i czego oczy nie widzą, temu sercu nie żal. Raz na jakiś czas można sobie na taki smakołyk pozwolić. Ale do rzeczy! Z surimi robię bardzo prostą i szybką sałatkę, nie ma w niej wiele składników bo właśnie takie sałatki lubię. Używam do tego makaronu w kształcie ryżu, nie ryżowego. Podaję z sosem jogurtowym, aczkolwiek nic nie szkodzi na przeszkodzie aby użyć majonez. Przepis kiedyś widziałam na stronie Kuchni Lidla, lecz był bez makaronu i jajek – reszta to moja inwencja twórcza. Polecam :)
Składniki:
- 125 g makaronu w kształcie ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 250 g paluszków surimi (tradycyjne opakowanie)
- 1 duży świeży ogórek
- 3 jajka ugotowane na twardo
Składniki na sos jogurtowy:
- 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego (można część zastąpić majonezem)
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- koperek (świeży lub suszony)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować podług instrukcji na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia.
Paluszki surimi (jeśli były zamrożone, wcześniej rozmrozić) pokroić na mniejsze kawałki – u mnie plasterki grubości ok 0,5 cm. Ogórka obrać i pokroić w podobne kawałki jak paluszki surimi. Ugotowane na twardo jajka również pokroić w kosteczkę.
Składniki sałatki przełożyć do miski, delikatnie przemieszać.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu jogurtowego, sos przełożyć do miski z sałatką i wymieszać. Doprawić w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę schłodzić w lodówce minimum 30 min przed podaniem, mi najlepiej smakuje po kilku godzianch kiedy smaki dobrze się przegryzą.
Smacznego!