Sałatka z surimi, makaronem ryż i sosem jogurtowym

Surimi są to tak zwane paluszki krabowe, które w rzeczywistości mięsa kraba w sobie nie mają. Tak jak w mojej kuchni stronię od takich produktów, z paluszkami surimi bardzo się lubimy. Szybko wyrzucam opakowanie ze składem tychże paluszków i czego oczy nie widzą, temu sercu nie żal. Raz na jakiś czas można sobie na taki smakołyk pozwolić. Ale do rzeczy! Z surimi robię bardzo prostą i szybką sałatkę, nie ma w niej wiele składników bo właśnie takie sałatki lubię. Używam do tego makaronu w kształcie ryżu, nie ryżowego. Podaję z sosem jogurtowym, aczkolwiek nic nie szkodzi na przeszkodzie aby użyć majonez. Przepis kiedyś widziałam na stronie Kuchni Lidla, lecz był bez makaronu i jajek – reszta to moja inwencja twórcza. Polecam :)

Składniki:

  • 125 g makaronu w kształcie ryżu (waga przed ugotowaniem)
  • 250 g paluszków surimi (tradycyjne opakowanie)
  • 1 duży świeży ogórek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
Składniki na sos jogurtowy:
  • 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego (można część zastąpić majonezem)
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • koperek (świeży lub suszony)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować podług instrukcji na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia.

Paluszki surimi (jeśli były zamrożone, wcześniej rozmrozić) pokroić na mniejsze kawałki – u mnie plasterki grubości ok 0,5 cm. Ogórka obrać i pokroić w podobne kawałki jak paluszki surimi. Ugotowane na twardo jajka również pokroić w kosteczkę.

Składniki sałatki przełożyć do miski, delikatnie przemieszać.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu jogurtowego, sos przełożyć do miski z sałatką i wymieszać. Doprawić w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę schłodzić w lodówce minimum 30 min przed podaniem, mi najlepiej smakuje po kilku godzianch kiedy smaki dobrze się przegryzą.

Smacznego!

Dodaj komentarz