Spaghetti z sosem śmietanowo-serowym, z boczkiem wędzonym i pomidorami suszonymi

Dzień dobry wszystkim po przerwie! To, że na blogu cisza i przeciąg hulał nadal mnie zawstydza okropnie ale …. tyle obowiązków zawsze mam pod koniec sierpnia oraz we wrześniu, wraz z nadejściem nowego roku szkolnego. Tonęłam w papierach, które na bieżąco trzeba było przygotowywać wraz z napływającymi dokumentami zwrotnymi od rodziców moich dzieciaczków. W związku z tym, jak wyglądały minione dni czasu na gotowanie również nie było dużo – królowały szybkie dania, takie jak ten makaron w pysznym sosie. Podkręcony smakiem i aromatem wędzonego boczku, uwędzonego wcześniej własnoręcznie, oraz pomidorkami suszonymi. Szybko, smacznie i aromatycznie!

Składniki:

Sos:
  • 1-2 łyżki oleju/oliwy (użyłam od pomidorów)
  • 1 duża cebula
  • 150 g wędzonego boczku
  • 8-10 suszonych pomidorów (miałam w oleju)
  • 330 ml kremówki
  • 100 g sera żółtego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub bazylia
Dodatkowo:
  • makaron 500 g

Przygotowanie:

Wstawić wodę z dodatkiem soli na makaron, do wrzącej wody wrzucić makaron, ugotować i odcedzić.

Cebulkę, boczek i pomidory pokroić w kostkę.

Na szerokiej patelni rozgrzać oliwę/olej. Użyłam oliwy z pomidorów suszonych. Dodać pokrojoną cebulkę, gdy się zeszkli dodać boczek i razem przesmażyć aż się zezłoci. Dorzucić pomidory i razem chwilę przesmażyć. Następnie wlać kremówkę i chwilę odparować. Wyłączyć palnik, dołożyć ser, wymieszać aż się rozpuści. Przyprawić solą, pieprzem do smaku, na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki lub bazylię – wg gustu. Do patelni z sosem przełożyć odcedzony makaron, wymieszać i chwilę razem podgrzać.

Wyłożyć na talerz, posypać odrobiną sera oraz posiekaną natką lub bazylią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.