Dzień dobry wszystkim po przerwie! To, że na blogu cisza i przeciąg hulał nadal mnie zawstydza okropnie ale …. tyle obowiązków zawsze mam pod koniec sierpnia oraz we wrześniu, wraz z nadejściem nowego roku szkolnego. Tonęłam w papierach, które na bieżąco trzeba było przygotowywać wraz z napływającymi dokumentami zwrotnymi od rodziców moich dzieciaczków. W związku z tym, jak wyglądały minione dni czasu na gotowanie również nie było dużo – królowały szybkie dania, takie jak ten makaron w pysznym sosie. Podkręcony smakiem i aromatem wędzonego boczku, uwędzonego wcześniej własnoręcznie, oraz pomidorkami suszonymi. Szybko, smacznie i aromatycznie!
Składniki:
Sos:
- 1-2 łyżki oleju/oliwy (użyłam od pomidorów)
- 1 duża cebula
- 150 g wędzonego boczku
- 8-10 suszonych pomidorów (miałam w oleju)
- 330 ml kremówki
- 100 g sera żółtego
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub bazylia
Dodatkowo:
- makaron 500 g
Przygotowanie:
Wstawić wodę z dodatkiem soli na makaron, do wrzącej wody wrzucić makaron, ugotować i odcedzić.
Cebulkę, boczek i pomidory pokroić w kostkę.
Na szerokiej patelni rozgrzać oliwę/olej. Użyłam oliwy z pomidorów suszonych. Dodać pokrojoną cebulkę, gdy się zeszkli dodać boczek i razem przesmażyć aż się zezłoci. Dorzucić pomidory i razem chwilę przesmażyć. Następnie wlać kremówkę i chwilę odparować. Wyłączyć palnik, dołożyć ser, wymieszać aż się rozpuści. Przyprawić solą, pieprzem do smaku, na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki lub bazylię – wg gustu. Do patelni z sosem przełożyć odcedzony makaron, wymieszać i chwilę razem podgrzać.
Wyłożyć na talerz, posypać odrobiną sera oraz posiekaną natką lub bazylią.
Smacznego!