Śledzie w śmietanie, z cebulką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym

Jak już kiedyś pisałam, śledzi kiedyś nie wielbiłam. Powoli chyba dorastam do różnych smaków kulinarnych, co za tym idzie i do śledzi. Jednak aby śledzik mi smakował, musi posiadać dodatki, które jakby zagłuszą ten pierwszy posmak śledzia. Szykuję śledzika kilka godzin wcześniej, aby na smaki były przegryzione. Podany do kromki chlebka czy też z ziemniaczkami jako danie obiadowe smakuje bardzo dobrze, przynajmniej ja jestem zachwycona. Moczyłam śledzie identycznie jak przy śledziach po kaszubsku, w ten sposób ości miękną i są niewyczuwalne. Polecam!

Składniki:

  • 3 płaty śledzi (matiasy/matjasy)
  • pół dużego jabłka 
  • cebula (użyłam czerwonej)
  • 2 małe ogórki kiszone lub konserwowe
  • 200 g śmietany kwaśnej 
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • szklanka zimnej wody + 0,5 szklanki octu – do moczenia śledzia

Przygotowanie:

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu do momentu aż śledzie zbieleją (około 3 godziny). Ocet sprawi, że ości będą bardzo miękkie i niewyczuwalne a śledź będzie biały i nie będzie się rozsypywał.

W międzyczasie obrać cebulkę, pokroić w drobną kosteczkę (ja siekam w malakserze, nie przeszkadza mi zupełnie brak nieregularnej kostki). Pokrojoną cebulę sparzyć na sitku wrzącą wodą – sparzona cebula traci swoją intensywną woń i później także jest mniej szkodliwa dla naszych żołądków.

Jabłko również pokroić drobno, skropić troszkę sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

Ogórki również pokroić w drobną kostkę.

Namoczone śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w większe cząstki. Ja kroję na kawałki, takie na jeden gryz.

Do miski przełożyć kwaśną śmietaną, dodać ostudzoną już cebulkę, jabłko i ogórka. Następnie dodać cukier, sól i pieprz. Wymieszać, posmakować – ewentualnie dodać więcej przypraw, do smaku.

Na końcu dodać pokrojone śledzie, delikatnie wmieszać aby śledzie się nie rozpadły. Przełożyć do pojemnika, słoiczka lub miseczki. Ja śledzie zostawiam na około 24 h aby smaki dobrze się przegryzły. Przechowywać w lodówce. Podawać dobrze schłodzone.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *