Ciasto sypane ze śliwkami

Szarlotka sypana to niezawodne ciasto, które zawsze się udaje. Tym razem w kolejnej jesiennej odsłonie – ze śliwkami. Szybko, sprawnie i jak pysznie!

Składniki (forma 30 cm x 24 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 500 g śliwek
  • 170 g masła (u mnie stopione)
  • opcjonalnie cynamon (jeśli lubicie)

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, cukier, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno równomiernie wysypać 1/2 wymieszanych składników suchych (1,5 szklanki), wyłożyć połówki śliwek rozcięciem ku górze i posypać równomiernie kolejną porcją suchych składników (1,5 szklanki). Na wierzchu polać równomiernie stopionym i ostudzonym masłem – lub w oryginalnej wersji: masło zetrzeć i rozłożyć równomiernie wiórki na wierzchu ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 60 min, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.